Stamboom

HET BELANG VAN EEN STAMBOOM

Waarom een stamboom?
Is het voor jouw belangrijk is om een kat te hebben met een bepaald uiterlijk en karakter die ook getest zijn op genetische mankementen?
Koop dan een kat met een stamboom.
Als dit voor jou niet van belang is neem dan een kat uit het asiel.

Wat is een stamboom en wat is een ras?

Een stamboom is een nuttig document met de namen van de voorouders van de kat. Het zegt vooral iets over de afstamming (afkomst)van de kat en dat zijn of haar voorouders ook katten van een bepaald ras waren. Het geeft ook de garantie dat deze  kitten opgroeit tot een kat van een bepaald uiterlijk en karakter.

Bij fokken is het onzichtbare genenpakket van beide ouders minstens zo belangrijk als de zichtbare buitenkant. In de fokkers wereld noemt men dit het genotype en het fenotype. Genotype is het totaal aan erfelijke materiaal van de kat dus de binnenkant. Het fenotype is dat wat we aan de buitenkant van de kat zien dus de kleur. Genotype en Fenotype zijn nooit precies hetzelfde. Een kat kan er aan de buitenkant zwart uit zien, maar kan een blauwe gen dragen. Dat zie je dus niet aan de buitenkant. Toch kan de kat blauwe kittens krijgen, als de andere ouder ook het gen voor blauw heeft. Iedere kat draagt het erfelijke materiaal van al zijn voorouders met zich mee. Hoe meer de fokker weet over de voorouders van een kat, hoe kritischer de juiste kater bij de juiste poes kan zoeken. Als de fokker helemaal niets weet over de voorouders van de poes en kater, dan weet men niet hoe het nest eruit kan gaan zien en hoe het met de gezondheid is gesteld. Dus dan weet die fokker ook niet waar hij/zij mee bezig is. Waardoor er dus ook een grotere kans is op erfelijke ziekten en afwijkingen bij de kittens. En hoe weet de fokker wie de voorouders van een bepaalde kater of poes zijn?
Via de stambomen!!

In de stamboom staan belangrijke gegevens van de voorouders zoals:

  • de geboortedatum, de stamboomnummers, de codes van het ras die de verenigingen hanteren. Het bevestigd dat die kat raszuiver is. Als een raszuivere kat erkennen de verenigingen een kat, die tenminste vier generaties afstammen van het zelfde ras en dat zij trouw hun eigenschappen doorgeven aan hun generaties.Goede fokkers maken vaak lange reizen om de juiste kater te bezoeken en om inteelt te vermijden. Een kitten zonder papieren kan voortkomen uit gemakzuchtige paringen van broer en zus of vader en dochter c.q. moeder en zoon. Gevolg: zwakke kittens.
  • Een goede erkende fokker laat zijn kittens en ouderdieren testen op aids (FIV) en leukemie (FelV). Bij meerdere rassen wordt tevens gescreend op hart (HCM) en nieren (PKD) en bij witte dieren wordt getest op doofheid (BAERtest). Als u een kitten zonder papieren koopt, zijn deze testen niet gedaan en koopt u wellicht een ongezond kitten.
    * Vooraf  aan de verkoop dient de kat of kitten ingeënt en ontwormd te zijn. Als bewijs krijgt u een dierenpaspoort, incl een gezondheidsverklaring van de dierenarts betreffende huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel en digestieapparaat bevindt.

 

Als een kat geen stamboom heeft dan kan er niets gezegd worden over de voorouders. Deze kat kan dan lijken op een bepaald ras maar hij is niet de vertegenwoordiger van dit ras en vertoond alleen enkele uiterlijke kenmerken van dat ras.

Tot welk ras een kat behoord wordt bepaald door o.a karakter en uiterlijk.

Elk ras dat door de verenigingen is erkend heeft een eigen beschrijving en volgens deze worden de katten beoordeeld op de shows.

Het is de beschrijving die definieert bv. welke vacht kleur moet een kat van een bepaald ras hebben, hoe lang moet zijn staart zijn, hoe zijn kopje er uit moet zien. De kenmerken van deze beschrijvingen erkennen wij als het meest gewenst en zo gaan de fokkers hun katten uitzoeken om die kenmerken te fixeren bij de nakomelingen.


Wat te verwachten van een raskat?

De cattery waarvan de kat gekocht wordt dient geregistreerd te zijn bij een erkende fok vereniging.
geen overfok, hierop ziet de fokverening toe.

Dat de gekochte kat behoort tot het ras dat de koper heeft uitgekozen en dat bewijst zijn of haar stamboom.

Garantstelling dat de kitten opgroeit tot een kat van dit ras met een uiterlijk en karakter van dit ras.

De kat is goed verzorgd en opgevoed door de fokker. Het kitten is gezond, opgegroeid in een goede omgeving en gevoed met goed voer. Het kitten is tenminste een keer ingeënt, meerdere malen ontwormt en dit alles staat in zijn
dierenpaspoort.

Het kitten is goed gesocialiseerd en is bij zijn moeder gehouden tot tenminste 12 weken.

Wij krijgen een deskundig advies van de fokker over de opvoeding, voeding, gedrag en de zekerheid dat wij ten alle   tijden kunnen rekenen op zijn hulp en advies.

 

 

Problemen bij verkeerde aanschaf

Raskatten zonder stamboom zijn geen raskatten!
ZONDER papieren valt er NIETS te controleren.

 

kittens worden verkocht voordat zij 6 weken oud zijn Katten die gedrags en gezondheids problemen kunnen vertonen
Mama poes en haar kittens worden mogelijk gevoed met slecht voer Te weinig vitaminen en algemene slechte ontwikkeling van een kitten
Niet ontwormen Katten worden ziek , kan leverproblemen en ernstige diarree veroorzaken.
Mensen en kinderen kunnen besmet raken en hier ernstig ziek van worden.
Niet vaccineren Kan lijden tot dood van de kat
Slechte opvoed omgeving Niet goed gesocialiseerde kittens
De kater is meestal geen raszuivere kat maar lijkt erg op een kat van dit ras Geen raszuivere kat, kan erfelijke afwijkingen hebben
Over-fok = te veel nestjes achter elkaar Zieke kittens *
Geen gezondheidsverklaring Controle door dierenarts op huid, oren, ogen, gebit, lymfeknopen, respiratie, hart- en vaatstelsel en digestieapparaat heeft NIET plaats gevonden.
Kan lijden tot zieke, zwakke of dode kat of kitten
Geen stamboom of eigendoms certificaat Verkoper is geroyeerd bij fokvereniging en/of fokker verkoopt geen raszuivere kittens

 

* Maar koopt u dus een kitten zonder papieren, dan zou dit voor de moederpoes wel eens het zoveelste nest binnen een jaar kunnen zijn. Dan verslechtert de conditie van de moeder en is zij niet in staat haar kittens de vereiste afweerstoffen voor een goed immuniteitsstelsel mee te geven. Gevolg: u krijgt een kwakkelend kitten. Het geld dat u dacht te besparen bent u zo weer kwijt aan de dierenarts.

Er zijn nog meer gevolgen dan de bovengenoemde.

De dierenarts kosten zijn in deze gevallen heel hoog en kunnen oplopen tot een bedrag waarvan wij een raszuivere kat met een stamboom zouden kunnen kopen. In dit geval zou ons veel leed, zenuwen en traumatische momenten bespaart worden.

Waar kopen wij een raszuivere kat met stamboom?

bij een geregistreerde fokker in zijn huis !

Wij kunnen dan een kitten bekijken in zijn vertrouwde omgeving, zijn broertjes en zusjes, de mama poes is aanwezig en heel, heel soms kunnen wij ook papa bewonderen. Er is de mogelijk om te bekijken in welke omstandigheden is het kitten opgegroeid en er is tijd voor een gesprek met een bakkie koffie er bij.

Geregistreerde fokkers zijn vaak mensen voor wie katten hun grote hobby of passie is. De toekomst van hun katten is voor hun niet onbelangrijk.

Zij proberen de toekomstige eigenaren goed te screenen, zij houden contact met de nieuwe eigenaren en geven advies bij het opvoeden van een kitten.

Een goede fokker zal nooit beslissen om een kitten te verkopen dat niet gezond is (of zij vertellen het ons).

Dit zou voor een fokker grote gevolgen kunnen hebben, zoals: het verliezen van vertrouwen en daarbij het verliezen van hun goede naam die zij in de loop der jaren opgebouwd hebben en er geldt ook een bepaalde ethiek.

Het behoren tot de katten vereniging verplicht de fokker tot het handelen volgens de regels van de vereniging en het volgen van de reglementen. De verenigingen handelen in het belang van de dieren.

Een raskat met stamboom kan ook goedkoper.

-soms hebben fokkers wat oudere kittens (een paar maanden oud) die zij goedkoper aanbieden.

-soms hebben fokkers katten die hun fok carrière hebben beëdigd en zij worden ook goedkoper aangeboden. Deze katten worden herplaatskatten genoemd. Dit zijn meestal relatief jonge en gezonde katten die vaak nog jaren plezier kunnen geven als huisdier maar iet mmeer geschikt zijn voor de fok.

Maar bedenk wel: ieder levend wezen, dus ook een raskat met papieren, kan ziek worden zonder dat iemand hieraan schuld heeft. Als u dit niet kunt accepteren is het beter geen dier aan te schaffen

De keuze aan U!