Kleuren

Soorten vachtkleuren/patronen van de Bengaal.

De Bengaalse kat heeft veel verschillende vachtkleuren en vachtpatronen. Sommige kleuren zijn erkend en sommige zijn (nog) niet erkend. Hieronder volgt een lijst met de verschillende soorten kleuren en een kleine uitleg over het uiterlijk.

Vachtpatronen:

Black Tabby Rosetted Doughnutrozetten
– Warm gekleurde spots me donkere rand er omheen

Black Tabby Rosetted Schaduwrozetten
– Warm gekleurde spots met een halve donkere rand er omheen

Black Tabby Spotted
– Duidelijk contrast van de spots. De spots zijn kleine (zwarte) vlekjes die ook andere vormen kunnen aannemen zoals een arrow-spot,         die heeft de vorm van een pijl

Black Tabby Sparbled
– Sparble is een mix tussen spotted en marbled. Een sparble Bengaal heeft grotere rozetten dan een rozetted Bengaal.

Marbled
*Bestaat uit horizontale brede strepen. Een langerekt en helder patroon over de vacht met duidelijke contrast.

Vachtkleuren:

De volgende kleuren zijn officieel erkend:

Black Tabby
– De ondervacht is van licht creme tot geel/bruin en de spots of rozetten zijn donkerder van kleur, er moet een duidelijk contrast zichtbaar zijn. De Black Tabby Bengaal heeft veel verschillende vachtpatronen zie het lijstje hierboven.

Snow
– Snow heeft een lichte ondergrond die kan creme, licht gebronsd of ivoorkleurig zijn. Ze kunnen zowel spotted als marbled zijn. Snow is onderverdeeld in 3 soorten.

Seal lynx
– De oogkleur is bij Seal Lynx is blauw. Deze Bengaal bezit 2 genen van een Siamese kat.

Seal mink
-Bij Seal Mink is de oogkleur Aqua (blauw/groen). Deze Bengaal bezit 1 gen van de Burmese kat en 1 gen van een Siamese kat.

Seal sepia
– Bij de Seal Sepia is de oogkleur goudkleurig. Deze Bengaal bezit 2 genen van de Burmese kat.

Zilver
– Zilver is een dominant gen (Inhibator) en maar 1 ouder hoeft het zilver te dragen om zilvere kittens te krijgen. Een Bengaal draagt zilver als hij zilver is en anders niet. Dit gen remt de pigmentvorming van de haren bij de wortel dusdanig dat er daar helemaal geen pigment meer is met als gevolg dat maar een deel van de vacht kleur heeft. Dit zijn de uiteinde van de haren. De haren zijn bij de schacht grijs of wit en een zwarte haarpunt. Tarnish bij zilver is het doorkomen van de bruine basis vachtkleur. Voornamelijk te zien bij de poten en onder de kin.

Deze kleuren zijn officieel (nog) niet erkend:

Albino
– Een Albino Bengaal heeft geen zichtbaar patroon en ze zijn er in 2 soorten, rode ogen en blauwe ogen. Albino katten hebben vaak een zwakkere gezondheid en dat uit zich in doofheid, huidproblemen en zichtproblemen. Huidproblemen zijn onder andere zeer gevoelig zijn voor zon en licht. Albino komt zeer zelden voor bij de bengaal.

Blauw
– Blauw is een recessief gen (diluted) en is daarom alleen te krijgen als beide ouders 1 of 2 blauwe genen bezit. Bij een Blauwe Bengaal is de kleur niet gelijkmatig verdeeld over het haartje, maar klonteren de pigment korrels ongelijkmatig aan mekaar. Wanneer dit gebeurt passeert er meer licht door het haar en de kleur lijkt daardoor lichter. Een Blauwe Bengaal heeft perzikkleurige ondertonen en zijn zacht grijs/blauw van kleur. Het contrast van het patroon op een lichtere ondergrond verdwijnt voor het grootste gedeelte. Net zoals de karakteristieke gezichtsmarkeringen.

Chocolate
– Het Chocolate gen is recessief. Een Chocolate Bengaal heeft een bruine staartpunt en bruine voetzolen. Dit is het grote verschil met een Black Tabby Bengaal.

Cinnamon
– Het Cinnamon gen is recessief. Een Cinnamon Bengaal heeft een kaneelkleurige staart en kaneelkleurige voetzolen. Dit is het grote verschil met een Black Tabby Bengaal.

Zwart/ Melanistisch
– Het zwarte gen is recessief, ook wel bekend als melanistisch. Melanisme wordt veroorzaakt door het non-agouti gen. Een Zwarte Bengaal heeft geen patroon. Als ze klein zijn zie je bij sommige wel een ghostmarking. Om zwart/ melanistisch te zijn, heeft dient de kat 2 x het non agouti gen te dragen.

Charcoal
– Het charcoal ( Apb ) gen is een recessief gen dat in combinatie met het zwarte/ melanistische gen de kleur charcoal maakt. Dit houdt in dat een Bengaal met 2 x het Apb gen, geen charcoal Bengaal is. Hiervoor is echt de combinatie noodzakelijk.

 

(Nog) niet erkende gecombineerde kleuren of vachtvariateiten:

Langharig/ halflangharig
– Het langharige gen is recessief. Door het lange haar verdwijnt het patroon en contrast en de karakteristieke kop is daardoor ook minder goed zichtbaar. De (half)langharige variant bij Bengalen wordt ook wel Cashmere genoemd.

Combinaties
– 
Doordat de verschillende kleurgenen op een ander plekje in het dna kunnen zitten is het ook mogelijk een combinatie van verschillende kleuren in 1 dier te hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld melanistisch sepia, zilver lynx, mink charcoal, zilver melanistisch. Deze laatste wordt ook wel smoke genoemd en bezit zowel 2 zwarte genen (non agouti) als het zilver gen.

 

De verschillende gen-kleur letters (allelen)

ALC agouti.               Apb

Agouti.                      A

Non agouti.               a

Blauw.                       d

Bruin.                        B

Chocolate.                b

Cinnamon.                bl

Full color.                  C

Birmees.                   cb

Siamees.                   cs

Blue eyed albino.     ca

Albino.                      c

Zilver.                         I