Algemeen
Het doel van het fokken van de Bengaal is een gedomesticeerde kat met het uiterlijk van zijn wilde voorouder. De voorkeur wordt gegeven aan die dieren, die qua bouw en aftekening verschillen van andere rassen.
Kop
In verhouding tot het lichaam heeft de Bengaal een tamelijk kleine kop met afgeronde lijnen. Hij is langer dan breed, heeft een brede afgeronde wigvorm met een breed snuitje met goed ontwikkelde snorhaarkussens, hoge jukbeenderen en een stevige kin. De Bengaal heeft een lange brede neus, die doorloopt tot boven de ogen en overgaat in een afgerond voorhoofd. De neus op zich vertoont een licht concave lijn. De kop is opvallend verschillend van andere kattenrassen.
Oren
Vrij kleine, feitelijk korte oren met afgeronde toppen, die breed aan de basis en wijd uit elkaar geplaatst zijn, de lijnen van de kop voortzettend. Ze wijzen iets naar voren. Pluimpjes op de oren zijn ongewenst.
Ogen
De Bengaal heeft grote, ovale, bijna ronde ogen die niet mogen uitpuilen. Ze zijn enigszins schuin geplaatst, wijd uit elkaar. De oogkleur is niet belangrijk, wel de intensiteit.
Bij de black tabby Bengalen is een blauwe oogkleur niet toegestaan.
Nek
De nek van een Bengaal is lang en stevig gespierd, in verhouding met kop en lijf.
Lichaam
Een Bengaal is lang en krachtig gebouwd, met een oplopende ruglijn. Het lichaam mag niet oosters of semi-oosters zijn. Stevig gebouwd, maar niet extreem zwaar.
Poten en voeten
Zeer stevige, goed gespierde poten, gemiddeld van lengte. De achterpoten van een Bengaal zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn groot, rond met flinke knokkels. Stevige botstructuur.
Staart
De staart van een Bengaal is gemiddeld van lengte, dik, naar de punt toe smaller wordend en rond eindigend.
Vachtstructuur
De vacht is redelijk kort, dik, vol en goed gesloten. Hij voelt ongewoon zacht en zijdeachtig aan. Bij kittens is een langere vacht toegestaan.
De beoordeling
Een Bengaal krijgt een beoordeling (G) GOED bij:
- geen gevlekte buik
- geen correcte kleur voetzolen
Opmerking: een GOED betekent dat de kat niet geschikt voor voor shows en niet geschikt is voor de fok. De kat is bij een GOED gezond en fysiek in orde. Wil je fokken en/of showen met de kat, dan moet de kat een U (Uitmuntend) als beoordeling krijgen. Met een Uitmuntend is de kat geschikt voor zowel de show als voor de fok. Wanneer de kat met een ZG (Zeer goed) wordt beoordeeld, dan is de kat niet geschikt voor de show, maar kan de kat met een goede partnerkeuze wel geschikt zijn voor fok.
Niet toegestaan:
- verticaal geplaatste spotten
- ronde oestervorm bij de gemarmerde katten [Bengaals gemarmerd (=blotched) patroon]
- verschil in kleur tussen points en lichaamsaftekening bij Sneeuwbengalen
- witte vlekken anders dan “ocelli” (duimafdrukken)
Opbouw van de puntentelling:
kop 20
oren 5
ogen 5
lichaam 15
nek 5
poten 5
voeten 5
staart 5
vachtkleur 10
vachtstructuur 10
patroon 15
totaal 100
Aftekeningen bij Bengalen
Bij de Bengalen onderscheiden we twee basispatronen: het spotted patroon en het gemarmerde patroon.
Het spotted patroon bestaat uit ronde of driehoekige vlekken, die willekeurig of horizontaal geplaatst zijn. De voorkeur wordt gegeven aan rozetten die duidelijk twee verschillende kleuren of kleurschakeringen hebben, zoals bijvoorbeeld een pootafdruk, speerpunt, doughnut of doughnut-achtige aftekeningen of samengeklonterde vlekken boven eenkleurige vlekken.
Pluspunten zijn:
- een keelband
- een witte borst en buik met aftekening
- spots op de poten en spots of rozetten op de staart
- een zo groot mogelijk contrast met een scherp omlijnd patroon
- gemarmerde, horizontale schouderstrepen
Het gemarmerde patroon bestaat uit brede strepen met een afwijkende oestervorm, die wat hoekiger is en daardoor de indruk van een horizontaal patroon geeft. De buik is gespot. Bengalen met drie of meer tinten (de grondkleur meegerekend) genieten de voorkeur.
Kleur
Bengaal black tabby (brown tabby)
De Bengaal is genetisch een zwarte kat met een uitzonderlijk hoge graad van rufisme. De zwarte kleur vertoont alle nuances van zwart tot warm lichtbruin (cinnamon). Een diepwarme grondkleur verdient de voorkeur, variërend van geelbruin tot warm-abrikoos. Over de hele vacht kan een gouden gloed liggen. Voetzolen en staartpunt zijn zwart.
Sneeuwbengaal
De Sneeuwbengalen hebben een spotted of gemarmerd patroon. Ze worden onderverdeeld in:
- Seal lynx point (met twee genen voor Siamees). Oogkleur blauw en staartpunt sealbruin.
- Sepia tabby (met twee genen voor Burmees). Oogkleur goud of groen en staartpunt zwartbruin
- Mink tabby (met een gen voor Siamees en een gen voor Burmees). Oogkleur aquamarijn (blauwgroen), groen of goudgroen. De staartpunt is zwartbruin.
Toegestaan is:
- niet geheel doorgekleurde vacht
- licht amandelvormige ogen
Bron: TICA Rasstandaard